X 20

Onur Akay'ın 1998 yılında Avni Anıl'la yaptığı ilk röportajı!

OnurAkayMedya/ÖZEL RÖPORTAJ - Ölümsüz şarkılara imza atmış efsane bestekâr Avni Anıl'ın Onur Akay'a verdiği bu röportaj, Türk sanat müziği ses sanatçısı ve yazar Onur Akay'ın "Görmeden Sevmek" isimli kitabının, "Avni Anıl" bölümünden alınmıştır.
 Tarih: 11-02-2021 17:15:40
Onur Akay'ın 1998 yılında Avni Anıl'la yaptığı ilk röportajı!

Ölümsüz şarkılara imza atmış efsane bestekâr Avni Anıl'ın Onur Akay'a verdiği bu röportaj, Türk sanat müziği ses sanatçısı ve yazar Onur Akay'ın "Görmeden Sevmek" isimli kitabının, "Avni Anıl" bölümünden alınmıştır...

İşte, Onur Akay'ın "Görmeden Sevmek" isimli kitabından alınan "Avni Anıl", "Avni Anıl'ın Kızdığı Röportaj" başlıklı bölümler ve Avni Anıl'ın 2000 yılında Onur Akay'ın "Görmeden Sevmek" isimli kitabına yazdığı özel yazı...

AVNİ ANIL ONUR AKAY'I YAZDI!

Avni Anıl: Kıymetli genç sanatçımız Onur AKAY’ı, Akçay’da şair dostum Cemal SAFİ’nin düzenlediği Türkiye Şairler ve Bestekârlar Festivali’nde tanıdım. Yaşının benden büyük olmasına rağmen bana baba diye hitap eden şair dostum Halil SOYUER, “Avni Baba sana yeni bir evlat buldum” diyerek benimle tanıştırdı. O akşam yemekte bana okuduğu şiirlerinde ve bestelerinde duygudan yola çıktığını gördüm. “Siz, Münir Nurettin SELÇUK ve Sadettin KAYNAK’la röportajlar yapmışsınız, bende sizinle yapmak istiyorum” dedi. Yirmi bir yaşında bir genç, beste yapıyor, yazarlık yaptığı dergi için röportajlar yapıyordu. Kendi gençliğime de benzettiğim bu genci kıramazdım. Evladım yarın kaldığım otelde sorularını sorabilirsin dedim. Halil SOYUER’le birlikte yanıma geldiler. Önce Akçay’ın merkezine indik, biraz gezdikten sonra otele döndük ve kahvelerimizi içerken bana ilk sorduğu soru, “Bestelerinizi inceledim ve sadece on yedi makam kullanmışsınız. Bir bestekârın adı üstünde Kâr, yani güçlerini ortaya koyduğu, çok sanatlı büyük eserler bestelemesi de gerekmez mi? olunca biraz kızdım, biraz şaşırdım ve okuması için çantamda olan hiç duymadığı şarkımın yeni yazılmış notasını uzattım. Şarkıyı deşifre bile etmeden okuyunca, duygudan yola çıktığını gördüğüm bu gencin, mûsıkîyi de iyi bildiğini anladım. Bir gün sonra Havran Festivali’nde yapılacak olan ses yarışmasının jüri başkanı olarak, sende o yarışmaya jüri üyesi olarak geliyorsun ve ön elemeyi sen yapacaksın dedim. Sayısız etkinliklerde birlikte olduk, besteler ve bestekârlar üzerine sohbetlerimiz oldu. Bayramlarda ve kandillerde ilk çalan telefonun ucunda hep o vardı. Beyefendi, terbiyeli ve başarılı genç sanatçımıza sanat hayatında muvaffakiyetler diliyor, gözlerinden öpüyorum.

Avni Anıl

“Siz, Münir Nurettin Selçuk ve Sadettin Kaynak’la röportajlar yapmışsınız, bende sizinle yapmak istiyorum.”

Akçay Festivali sonrası Avni Anıl Akçay’a gelmiş ve oteline yerleşmişti. Halil Soyuer Hocam o gün beni telefonla aradı ve “Hemen hazırlan yanıma gel. Akşam Avni Babamla yemek yiyeceğiz.” dedi. Hazırlanırken, bir yandan da belki röportaj yaparız diye sorularımı da hazırlayıp, Halil Hocamın yanına gittim. Akşam yemeği yiyeceğimiz mekâna gittiğimizde Avni Anıl masada oturuyordu ve Halil Hoca, “Avni Baba sana yeni bir evlat buldum” diyerek beni tanıştırdı ve bana “Hadi öp hocanın elini” dedi. Ben Avni Hocanın elini öptüğüm sırada Halil Hoca, Avni Hocanın yanında oturanları kaldırdı ve bana buraya sen oturuyorsun dedi. Kendisi de diğer yanıma oturdu. Gece boyunca bir yanımda Avni Anıl, bir yanımda Halil Soyuer ve masada bulunan diğer şairler Cemal Safi, Sadık Atay, Bahri Sohtorik, Necla Ünal ve ünlü kanuni ve bestekâr Coşkun Erdem’le, muhteşem bir mûsıkî sohbeti yapmış, şiirler okuyup, şarkılar söylemiştik. Özellikle Avni Anıl hoca şiirlerimi ve yeni bestelerimi dikkatle dinliyordu. Ben bir ara Avni Hocaya, “Siz, Münir Nurettin Selçuk ve Sadettin Kaynak’la röportajlar yapmışsınız, bende sizinle yapmak istiyorum.” dedim. Hemen söze giren Halil Hoca, “Avni Baba çocuğu kırma, sorularını cevaplandır.” dedi. Avni Anıl biraz düşündü ve “Evladım yarın kaldığım otelde sorularını sorabilirsin.” deyince dünyalar benim oldu. Bu geceden kalan fotoğraf kareleri ise Halil Soyuer’in objektifinden ölümsüzleşti ve bana hatıra kaldı.

Onur AKAY, büyük bestekâr Avni ANIL ve büyük şair Halil SOYUER’in arasında…

Onur AKAY, büyük bestekâr Avni ANIL’la…

(Fotoğraf, şair Halil SOYUER tarafından çekilmiştir…)

Onur AKAY, büyük bestekâr Avni ANIL ve büyük şair Sadık ATAY’la…

(Fotoğraf, şair Halil SOYUER tarafından çekilmiştir…)

Onur AKAY, bestekâr Avni ANIL, şairler Cemal SAFİ, Sadık ATAY, Necla ÜNAL, Bahri SOHTORİK ve kanuni ve bestekâr Coşkun ERDEM’le…

(Fotoğraf, şair Halil SOYUER tarafından çekilmiştir...)

Ertesi gün Halil Soyuer’le beraber Avni Anıl’la yapacağım röportaj için otele gittik. Hoca biraz gezmek isteyince Coşkun Erdem ve kardeşim Orçun Akay da bize eşlik etti ve hep beraber Akçay’ın merkezine indik. Biraz dolaşıp alışveriş yaptıktan sonra otele geri döndük. Kahvelerimizi içerken ben Avni Anıl Hocaya ilk sorumu sordum ve soruma biraz kızdığını, iki yıl sonra “Görmeden Sevmek” isimli bu kitabım için kaleme aldığı yazısından anladım. Gençliğin verdiği cesaretle sorduğum o ilk soruyu, şimdi Avni Hoca karşımda dursa sormam imkânsızdı. Soruyu cevaplamadan çantasından bir şarkının notasını çıkardı ve okumamı istedi. Şarkı, hocamızın daha önce hiç görmediğim yeni bir bestesiydi. Deşifre bile etmeden okumaya başlayınca bana, “Havran Festivali’nde yapılacak olan ses yarışmasına sende jüri üyesi olarak geliyorsun ve ön elemeyi sen yapacaksın.” dedi.

8 Eylül, 1998 Havran’ın kurtuluşu ve Havran Festivali’nde jüri başkanı Avni Anıl, jüri üyeleri ise Seher Dilmaç, Engin Çır, Sıtkı Sahil ve ben…

Yarışma bitti ve sonucu belli oldu. Az sonra sahnede Avni Anıl şarkıları okuyacağım ve birinciyi açıklayacağım. Jüri masasından protokoldeki yerimize geçtik. Ben Havran Belediye Başkanı Mustafa İrtürk’ün yanında oturuyorum ve sahnede Halil Soyuer… Soyuer, az sonra söylenecek olan kendi yazdığı “İzmir Benim Van Benim” isimli şarkısının sözlerini okuyor. Bir anda ilkokul ve kreş yıllarım film şeridi gibi gözlerimden geçerken, annemle göz göze geldik. Daha sonra kanunda Coşkun Erdem, tanburda Orhan Doğanay gibi dönemin büyük saz üstadları sahnedeki yerini aldı. Beni anons ettiler ve Avni Anıl’ın “Rüya Gibi Uçan Yıllar” şarkısının aranağmesi başladı. Konser alanını doldurmuş on binlerce kişinin alkışı ile sahneye çıktım. Konser heyecanı bir yana, Avni Hocanın beni sahnede ilk kez dinlemesinin heyecanı bir yana, repertuvarımdaki tüm şarkıların bestekârının orada olmasının heyecanı bir yana… Avni Hocanın bana gülümsemesini ve alkışlarını görünce biraz daha rahatladım. Bir saatten fazla süren konserimi, Avni Hocanın “Çal Gitar” isimli eseri ile bitirdim ve Türk sanat müziği dalındaki ses yarışmanın birincisi Serkan Ay’ı ilan ettim. O günden sonra Avni Anıl’la başlayan dostluğumuz birçok sanat gecelerine katılarak devam etti. 2004 yılında ise Tekirdağ Çorlu’da bir konser sonrası kaldığımız otelde meşk etmiş, şiirler okumuştuk. Avni Hoca o gece bir şiirimi de cebine koymuştu, ancak beste haberi gelmedi. Aynı yıl istek üzerine Havran’da bir halk konseri daha verdim. Konsere aile dostumuz şair Fulden Ural’ın kızı Canan İnal’ın arabası ile gitmiştik. Konser sonrası Akçay’a dönmek için arabaya gittiğimizde ise çok şaşırmıştık. Arabanın her yerine derin çiziklerle, “Onur Akay Seni Çok Seviyorum” gibi yazılar yazıyordu ve bu olay yazılı basında birinci sayfadan manşet olmuştu ama arkadaşımız Canan olaya çok kızmış ve arabasını komple boyatmak zorunda kalmıştı.

Onur AKAY, Avni ANIL ve Halil SOYUER’le...

(Onur AKAY’ın, büyük bestekâr Avni ANIL’la yaptığı özel röportaj için çekilmiş fotoğraf karesi…)

(7 Eylül, 1998 - Balıkesir/Akçay)

Onur AKAY, Havran Festivali öncesinde bestekâr Avni ANIL, şairler Halil SOYUER, Yalçın BELİCAN, Ümran ÇETİN ve Havran Eski Belediye Başkanı Mustafa İRTÜRK’le…

(8, Eylül 1998 - Balıkesir/Havran)

Onur AKAY, büyük bestekâr Avni ANIL’la özel bir konserde…

(2004 - Tekirdağ/Çorlu)

Avni Anıl’ın Kızdığı Röportaj

Avni Anıl’la 7 Eylül, 1998 yılında Akçay’da yaptığım röportaj, yirmi iki sene sonra 18 Ağustos, 2020 yılında ilk kez Aydınlık Gazetesi’nde yayımlandı. Kendisini 2008 yılında kaybettik demek bile yanlış olur! “Ölümsüzleşmek” kelimesi sanki Avni Anıl için bulunmuş ve eserlerinin altına atığı imza ile “sonsuzlaşmak” kelimesini, Türk müziğinin yakın tarihinde bir kez daha göstermiştir. Yaratıcı ruhundan kopan eseler saymakla bitmez. “Dil Şad Olacak Diye Kaç Yıl Avuttu Felek”, “Mihrabım Diyerek Sana Yüz Vurdum”, “Bu Akşam Bütün Meyhanelerini Dolaştım İstanbul’un”, “Rüya Gibi Uçan Yıllar”, “Ağla Gitar Çal Gitar”, “Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun” mûsıkî tarihimize altın harflerle kazınmış eserlerinden sadece bazıları…

Bestelerinizi inceledim ve sadece on yedi makam kullanmışsınız. Bir bestekârın adı üstünde “Kâr”, yani güçlerini ortaya koyduğu, çok sanatlı büyük eserler bestelemesi de gerekmez mi?

Nereden duydun bunu?

Konservatuvardaki hocalarımızdan…

Ben öyle düşünmüyorum ama doğru söylüyorsun bunu suç gibi gösteren, küçümseyenler var. Sadettin Kaynak bestelerinde yirmi dokuz makam kullanmış, Selahattin Pınar ise yedi makam. Sana bir de şöyle bir örnek vermek isterim. Şekip Ayhan Özışık’ın yüz şarkısı varmış ve hepsi düyek usûlünde bestelenmiş. Bunu söyleyenler Şekip’in “Senede Bir Gün” şarkısını bestelesin de göreyim.

Sizin doğduğunuz semt Üsküdar Selimiye’de oturan, “Mihrabım Diyerek” ve “Dil Şad Olacak Diye Kaç Yıl Avuttu Felek” isimli şarkılarınızın söz yazarı büyük şair Turgut Yarkent, Şekip Ayhan Özışık’la çocukluk arkadaşı olduğunuzu, Deniz Gezmiş’in de komşunuz olduğunu anlatmıştı bana.

Evet, doğru anlatmış. Üsküdar Mûsıkî Cemiyeti’ne ben götürmüştüm. Çok yakın arkadaşımdı ve aynı zamanda top arkadaşımdı Şekip’cim. Deniz Gezmiş de evde okuduğumuz şarkılarımı dinlermiş.

Usta şair Halil Soyuer’in size “Baba” demesi dikkatimi çekti. Yaşını sorduğumda ise sizden büyük olduğunu öğrendim.

“Senin yaşın benden küçük ama sanatın büyük. Onun için sana bundan sonra Avni Baba diyeceğim.” dedi ve o gün bu gün baba der.

Beste çalışmalarına nasıl başladınız ve ilk besteniz hangisidir?

Üsküdar Mûsıkî Cemiyeti’nde eğitim alırken beste işi çok kafama takılırdı ve kafamda bestelerin geçmişte nasıl yapıldığı konusunda merak ettiğim sorular vardı. Bunları ilk önce Emin Ongan Hocama sordum ve bu konuda araştırmalar yaparken, Cahit Öney’in “Ağla Çeşmim Eski Lezzet Kalmamış Peymânede” isimli güftesi çok hoşuma gitti ve sürekli içimden müzikli olarak okumaya başladım ve ilk bestem böylece çıkmış oldu. Notaya alınan ilk bestem “Sordular Mecnûn’a Leylâ’nın Saadet Hânesin” isimli güfte yazarı sahipsiz bir şarkımdır. Necdet Varol çok beğeniyor, notaya alıyor ve radyoda hocalara gösteriyor ve ilk şarkımı Ankara Radyosu’nda dinliyorum.

Sizce beste nedir?

Şiirdeki sözlerin ezgi ile uyumudur.

(Burada yanımızda bulunan şair Halil Soyuer devreye giriyor ve “Şiirle müziğin kol kola girmesidir” diyerek ekliyor)

Şiirleri nasıl seçiyorsunuz?

Ben seçmem şiirler bulur beni. Önce beni bir yerlere götürmesi gerekir. Sonra beynimdeki ezgiler şiirdeki sözcüklerle kavgaya kendi başlar.

Bestelere attığınız Avni Anıl imzasının Türk mûsıkîsi tarihine atıldığını düşünüyorum. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Buna ben değil gelecek günler karar verecek ama çileyi sürdürerek böyle olmasını diliyoruz.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER Onur Akay Haberleri
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 38 33 2 3 92 26 102 +66
2 Fenerbahçe 38 31 1 6 99 31 99 +68
3 Trabzonspor 38 21 13 4 69 50 67 +19
4 Başakşehir FK 38 18 13 7 57 43 61 +14
5 Kasımpaşa 38 16 14 8 62 65 56 -3
6 Beşiktaş 38 16 14 8 52 47 56 +5
7 Sivasspor 38 14 12 12 47 54 54 -7
8 Alanyaspor 38 12 10 16 53 50 52 +3
9 Çaykur Rizespor 38 14 16 8 48 58 50 -10
10 Antalyaspor 38 12 13 13 44 49 49 -5
11 Gaziantep FK 38 12 18 8 50 57 44 -7
12 Adana Demirspor 38 10 14 14 54 61 44 -7
13 Samsunspor 38 11 17 10 42 52 43 -10
14 Kayserispor 38 11 15 12 44 57 42 -13
15 Hatayspor 38 9 15 14 45 52 41 -7
16 Konyaspor 38 9 15 14 40 53 41 -13
17 MKE Ankaragücü 38 8 14 16 46 52 40 -6
18 Fatih Karagümrük 38 10 18 10 49 52 40 -3
19 Pendikspor 38 9 19 10 42 73 37 -31
20 İstanbulspor 38 4 27 7 27 80 16 -53
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 34 24 7 3 77 31 75 +46
2 Göztepe 34 21 6 7 60 20 70 +40
3 Sakaryaspor 34 17 8 9 50 35 60 +15
4 Bodrumspor 34 15 7 12 43 22 57 +21
5 Çorum FK 34 16 10 8 55 36 56 +19
6 Kocaelispor 34 16 11 7 48 41 55 +7
7 Boluspor 34 15 11 8 33 35 53 -2
8 Gençlerbirliği 34 13 9 12 39 33 51 +6
9 Bandırmaspor 34 13 10 11 49 32 50 +17
10 Erzurumspor FK 34 12 11 11 30 34 44 -4
11 Ümraniyespor 34 12 15 7 40 47 43 -7
12 Manisa FK 34 9 12 13 40 40 40 0
13 Keçiörengücü 34 10 14 10 34 43 40 -9
14 Adanaspor 34 11 17 6 28 45 39 -17
15 Şanlıurfaspor 34 9 14 11 32 37 38 -5
16 Tuzlaspor 34 9 14 11 35 47 38 -12
17 Altay 34 5 25 4 16 76 10 -60
18 Giresunspor 34 2 28 4 16 71 7 -55
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 36 26 5 5 83 29 83 +54
2 Van Spor FK 36 24 6 6 63 37 75 +26
3 Bucaspor 1928 36 21 5 10 54 25 73 +29
4 1461 Trabzon FK 36 21 6 9 71 39 72 +32
5 Ankaraspor 36 15 8 13 45 35 58 +10
6 Yeni Mersin İdman Yurdu 36 16 10 10 50 36 58 +14
7 Beyoğlu Yeniçarşıspor 36 15 14 7 47 38 52 +9
8 Karacabey Belediye Spor 36 13 11 12 43 37 51 +6
9 Ankara Demirspor 36 15 16 5 43 46 50 -3
10 Diyarbekir Spor 36 12 15 9 39 41 45 -2
11 Kırklarelispor 36 11 14 11 33 41 44 -8
12 Altınordu 36 10 13 13 45 39 43 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 36 10 14 12 25 38 42 -13
14 Serik Belediyespor 36 10 16 10 29 45 40 -16
15 Nazilli Belediyespor 36 11 16 9 38 57 39 -19
16 Zonguldak Kömürspor 36 11 17 8 41 57 38 -16
17 Kırşehir Futbol SK 36 5 23 8 38 76 23 -38
18 Bursaspor 36 6 22 8 28 64 23 -36
19 Adıyaman FK 36 4 25 7 28 63 19 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 28 22 2 4 67 18 70 +49
2 Aliağa Futbol A.Ş. 28 19 0 9 60 18 66 +42
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 28 15 6 7 40 25 52 +15
4 52 Orduspor FK 28 14 7 7 40 28 49 +12
5 İnegöl Kafkas GK 28 13 7 8 37 30 47 +7
6 Edirnespor 28 13 10 5 45 28 44 +17
7 Mardin 1969 Spor 28 12 11 5 40 34 41 +6
8 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
9 Karabük İdmanyurdu Spor 28 10 13 5 27 44 35 -17
10 Artvin Hopaspor 28 9 12 7 33 29 34 +4
11 Talasgücü Belediyespor 28 10 14 4 34 45 34 -11
12 Kırıkkalegücü FK 28 8 15 5 31 42 29 -11
13 Gümüşhanespor 28 4 14 10 25 49 22 -24
14 Malatya Arguvanspor 28 3 21 4 21 57 13 -36
15 Tarsus İdman Yurdu 28 2 22 4 20 83 10 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 09/08/2024 Alanyaspor vs Eyüpspor
 09/08/2024 Antalyaspor vs Göztepe
 09/08/2024 Bodrum FK vs Gaziantep FK
 09/08/2024 Çaykur Rizespor vs Başakşehir FK
 09/08/2024 Fenerbahçe vs Adana Demirspor
 09/08/2024 Galatasaray vs Hatayspor
 09/08/2024 Kasımpaşa vs Konyaspor
 09/08/2024 Samsunspor vs Beşiktaş
 09/08/2024 Sivasspor vs Trabzonspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/05/2024 Kocaelispor 0 - 2 Sakaryaspor
 11/05/2024 Erzurumspor FK 0 - 4 Eyüpspor
 11/05/2024 Boluspor 2 - 1 Çorum FK
 11/05/2024 Göztepe 1 - 1 Bodrum FK
 11/05/2024 Adanaspor 1 - 0 Bandırmaspor
 11/05/2024 Tuzlaspor 1 - 1 Gençlerbirliği
 11/05/2024 Şanlıurfaspor 2 - 0 Manisa FK
 10/05/2024 Giresunspor 1 - 2 Ümraniyespor
 10/05/2024 Keçiörengücü 1 - 1 Altay
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor 3 - 4 Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor 2 - 4 Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Artvin Hopaspor 0 - 1 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor 4 - 2 İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu 1 - 1 Karabük İdmanyurdu Spor
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor 1 - 0 Edirnespor
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. 6 - 3 Kırıkkalegücü FK
HABER ARŞİVİ
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI