X 20
Tuğçe Yücebilgiç
  Güncelleme: 28-12-2023 22:33:00   24-04-2022 10:25:00

“Türkler, eski eserlerini korumuyor”

“Yalanını, komplosunu reddediyorum!”

Hem bir tarihçi hem de bir gazeteci olarak tüm meslek hayatını kültür varlıklarımızı korumaya ve bu konuda hizmet etmeye adamış bir isim; her araştırmasından, ecdada vefasını hissettiğimiz, okuduğumuz, öğrendiğimiz Ömer Erbil cevaplıyor sorularımızı.

Eski eserlerimizin korunmasıyla ilgili aklımıza takılanları sorduk. Öyle cevaplar aldık ki, bu konuda bilmeniz gereken en temel bilgiler kaynağından aktarıldığı şekilde bu yazıda...Keyifli okumalar efendim

TARİHİ ESERLERİMİZ NEDEN BATI’DAKİ MÜZELERDE?

BUNUN ORTAK MİRASIN KORUNMA ŞEKLİ OLDUĞU SÖYLEMİ DOĞRU MU? GERÇEKTEN ESERLERİMİZİ KORUYAMIYOR MUYUZ?

Bu ortak mirasın korunma şekli değil. Maalesef ülkemizde de yer alan çok yanlış bir zihniyet var ki, aslında batının söylediklerine destek vermektedir.

Yani batı şunu söylemekte, “zaten bu eserleri kireç ocaklarında erittiniz, bunlara gereken değeri vermediniz. Biz bak aldık, müzelerde koruyoruz. Şu an bütün insanlığın ortak mirası haline getirdik ve bunları insanların hizmetine sunuyoruz” gibi bir savunma yapıyor.

Maalesef bu savunmaya Türkiye’den de birçok arkeolog ve sanatsever de evet haklılar, bizde olsaydı biz zaten bakamazdık ki onlar bizden daha iyi baktılar gibi bir yaklaşıma destek veriyor.

Şimdi hem Bergama'dan hem de Troya’dan buna çok güzel bir örnek vereceğim. Troya’da Alman Schliemann, 1869’da kaçak kazılara başlıyor ve daha sonra 1873’te bizim Troya hazinelerini bulup yurtdışına kaçırıyor.

Osmanlı da bunların peşine takılıyor, Atina’da dava açıyor. Bu davanın sonucunda önce Yunan mahkemeleri bizi haksız buluyor, Schliemann’ı aklıyor. Bir üst mahkemeye gidiyor Osmanlı, pes etmiyor sürecin sonunda bir üst mahkeme Osmanlı’yı haklı bularak Schliemann’ın eserleri iade etmesine karar veriyor. Fakat kaçırdığı için Schliemann’ın evinde bu eserler bulunamıyor. Bunun üzerine Osmanlı 1.000.000 Frank tazminat davası açıyor.

Tüm dünyada bugüne kadar eski eser kaçakçılığı üzerine açılmış ilk dava bu davadır!

Osmanlı Devleti, kendi topraklarının dışında başka bir ülkede kendine ülkesine ait eski eserler için dava açmıştır!

Bu dava emsaldir ve gerçek bilgilerden yola çıkarsak Osmanlı’nın eserlerine sahip çıkmaya çalıştığını da bize anlatır.

Bir diğer örnek aynı şekilde Bergama da Carl Humanndır. O da 1869’dan 78’e kadar 9 yıl boyunca Bergama’yı kaçak kazıyor. 1878’de resmi izin alıyor. Ne hikmetse 1878‘de resmi izin çıktıktan 3 gün sonra müthiş Bergama Zeus Sunağı’nın rölyeflerini bulduğunu dünyaya ilan ediyor. Aslında zaten 9 yıl boyunca Zeus Sunağı’nın önemli parçalarını zaten Berlin’e gönderdiğini artık bugün Osmanlı kayıtlarından biliyoruz. Bunlar Almanya'da Pergamon müzesini kuruyorlar. Dünyada Bergama ismiyle iki tane yapılmış müze var. Biri Bergama'da biri Berlin’de.

Şimdi hani biz eserlerimizi korumuyoruz ve biz bunlardan bizde çok var dedik ya!

Bergama içinde aslında bunlar izin almak için çok mücadele veriyor 1878’e kadar, daha 1875’lerde başlıyorlar izin isteği taleplerine. Osmanlı’da maarif nezareti izin vermemek için mücadele ediyor ama maalesef 1877-78 Osmanlı Rus savaşı ve Osmanlı’nın içinde bulunduğu buhran, siyasi atmosfer bizi Almanlara yaklaştırıyor. Berlin konferansını biliyorsunuz, bu siyasi atmosferi kullanan Almanlar da Bergama da izni koparıyorlar.

Şimdi biz eserlere sahip çıkmıyoruz bunlar sahip çıkıyor ya hesapta! Peki devamında ne oluyor? İkinci Dünya Savaşı’na gidiyoruz yani yaklaşık 70 sene, 80 sene sonra 1945’te başlayan İkinci Dünya Savaşı’nda Berlin müzesi zarar görüyor. Bugün elimizde Pergamon müzesinin öyle bombalanmış görüntüleri var ki o kadar çok eser ziyan oluyor ki, hani onlar çok iyi koruyordu. Hatta eserlerin önemli bir kısmını Ruslara kaptırıyorlar, şu anda bu eserlerin ne kadarının yağmalandığı bile bilinmiyor. Ve Troya hazineleri Rusyaya gidiyor!

Şimdi Batı’nın siz bu eserleri koruyamıyorsunuz demesinin oyun olduğu ortada. Düşünün 1918’de Fransası, İngilteresi, Yunanı bu ülkeyi işgal etmedi mi? Batı bu topraklardaki bu insanları savaşa mahkûm etmedi mi? Bu insanlar kendi kurtuluş mücadelesini vermek adına elindeki ekmeğini buğdayını askerine yedirmedi mi?

Osmanlı bu durumdayken bile sırf bu eserleri koruyabilmek adına o tarihte, eğer biz işgal edilirsek diye İstanbul’daki payitahtı, eserleri Anadolu’ya taşımayı bile düşündü.

Bugün biz hala İstanbul'un İşgali döneminde Louvre Müzesi'ne, British Museum’a ne kadar eserimizin alıp götürüldüğünü bilmiyoruz!

O yüzden Batı’nın kalkıp bize siz eserlerinizi koruyorsunuz, koruyamıyorsunuz. Biz koruyoruz deme lüksü yok!

Biz İkinci Dünya Savaşı’na girmememize rağmen Arkeoloji Müzesi'ni Topkapı Sarayı’nın eserlerini koruyabilmek adına bu eserleri Bilecik’e taşıdık. Biz eğer bunlara gereken değeri vermeseydik, böyle bir eylemi yapmamıza gerek kalmazdı.

Batı’ya söylüyorum ki bugün bulduğunuzu söylediğiniz, keyifle zevkle gelip izlediğiniz Efes, Gordion Troya, Ayasofya’yı siz mi korudunuz? Biz koruduk. Ayasofya'yı korumak için Mimar Sinan gibi usta bir mimara payandalar yaptırarak yıkılmasının önüne geçtik. Biz mi şimdi eserleri korumuyoruz? Peki siz 400 yıl boyunca Avrupa’nın göbeğine, Viyana kapılarına kadar dayanmış, Osmanlı’nın götürdüğü kervansaraylardan, hamamlardan medreselerden kaçını ayakta tuttunuz? Hepsini yerle bir ettiler. Bugün Balkanlarda kaç tane Osmanlı eseri var?

Daha dün 1993’te Mostar köprüsünü sizin zihniyetiniz sizin aklınızla yıkmadı mı? Kim ihya etti tekrar yine benim coğrafyanın insanları!

Bugün UNESCO kalkıp bana “İstanbul’u böyle koru şöyle koruma” deme lüksüne sahip değil. UNESCO önce bu coğrafyanın dan giden eserlerin geri gelmesi için bana hizmet edecek. Nasıl İtalya'nın, nasıl Yunanistan’ın yurtdışındaki eserlerinin geri getirilmesine hizmet ettiyse, Türkiye'de de eserlerin geri iadesi için UNESCO baskı kullanacak diplomatik gücünü kullanacak. Mısır için aynısını yapacak. Bugün Mısır 400 sene Osmanlı hakimiyetinde kaldı. İngiltere 25 senede yerle bir etti ve bugün imparatorluk müzesinde Mısır'la ilgili 10 tane eser çıkar. Bugün gidin British Museum’a Mısır eserleriyle dolu, Lourve müzesine gidin Mısır eserleri, Cezayir eserleriyle dolu. Anlarsınız ki Osmanlı 400 yıl hâkim olduğu topraklara medeniyet götürmenin dışında bir şey yapmamıştır. Ancak onlar tamamen yıllarca sömürdükleri ülkelerdeki eserleri toplayıp müzelere götürdüler.

Bugün benim Kasımpaşa’daki Piyale Paşa Camii mihrabımın ve Piyale Paşa Camii’nin İznik çinilerinin ne işi var Lourve Müzesi’nde.

Ayasofya’daki ikinci Selim türbesinin kapı sövesindeki İznik çinilerinin ne işi Lourve Müzesin’nde .

Knidos Aslanı’nın ne işi var British Museum’da. Konya Bey hekim Caminin mihrabının ne işi var Berlin’de. Batı bana akıl verirken önce kendini sorgulayacak sen koskoca caminin mihrabını götürmüşsün! Bu eserleri korunmuyor, bu eserlere bakılmıyor, yalanını komple reddediyorum!

Bugün Ayasofya dimdik ayakta duruyorsa bizim bu korumacılık anlayışımızladır ki bakın biz İslam inancına uygun olmadığı için Ayasofya'nın içerisindeki suretli resimleri yok edip kırıp parçalama imkânımız varken yapmamışız. Üzerine sadece bir sıva çekmişiz. Bu kadar koruma bilincimiz yüksekmiş eski medeniyetler, eski insanlara karşı, hem de kendi inancımızın dışında olmasına rağmen.

Bugün baksınlar bakalım Endülüs’ten geriye ne kalmış!

Endülüs’ü koskoca bir medeniyet yok ettiler. Bugün Portekiz de İspanya’da Endülüs’e ait bir tane cami var hepsini yok ettiler. Hangi zihniyet yok etti? Bugün bize akıl veren UNESCO zihniyeti, bugün bize akıl veren Batı. Bilmemiz okumamız, öğrenmemiz lazım.

Eski eserlerin korunması yönünde eksiklerimiz neler? Daha iyi korumak adına neler yapılabilir?

Biz bu topraklarda 1869’da Asarı Atika isimli bir nizamname çıkarmışız. Dünya da eski eser yasasının ne olduğunun bilmediği dönemde biz böyle bir yasa yapmışız.

Bugün de 2860 sayılı yasayla bu coğrafyada kendi ülkemizdeki kültür varlıklarını korumaya çalışıyoruz. Bu yasayla korumak zor bu görünüyor bu yönde tekrar ele alınması gerekmekte.

Ülkemizde definecilik diye bir bela var bununla ilgili bir düzenleme yapılması lazım. Dedektör serbest yasaklanması lazım. Bir kaçakçı sadece eseri çıkarırken yakalanırsa suç, bu da sıkıntılı. Gerekli yetkililere ve ilkokuldan itibaren herkese eski eserin kıymeti konusunda ders verilmeli.

Kime sorarsan Topkapı sarayına gittim der. Ne zaman dersin, ilkokul da gittim der ancak bu çocukları sadece dersten kırmak, o gün sokağa çıkarmak adına müzelerine götürme alışkanlığından vazgeçelim. Çünkü sınıfta 40 kişi 30 kişi gidiyorlar. Hiçbir şeyden anlamıyorlar. Müzelere pedagoji bilen uzmanların getirilmesinin gerekliliğine inanıyorum ki çocuklara anlatabilsin. Aileler doğru tarihi bilgileri okumalı çocuklarını ellerinden tutup müzelere götürmeli ve onlara tarih bilincini vermeli.

Kültürel miras sözünü çok güzel bulmuyorum babadan gelen çar çur edilebilen bir şey gibi geliyor miras kelimesi. Aslında söz konusu olan şey bir hazine ve geleceğe saklanması gereken, kültürel bir emanet. Bizim toplumumuzda emanete ihanet edilmez, emanete ihanet edene kötü gözle bakılır. O yüzden de bu eserlere miras değil kültürel emanet olarak bakılması gerektiğini düşünüyorum.

Kültür Varlıklarının Restorasyonu Konusunda Neler Söylersiniz?

Kültür varlıklarının restorasyonu konusunda ciddi problemler var. Bilim insanları oturup restorasyon kriterlerini bu ülkenin şartlarına göre belirlemeli.

Tek elden yapılmalı. Üniversitelerin bilim heyetleriyle restorasyon yapılmalı, baraj, bina yapan herhangi bir müteahhitin 500 yıllık bir yapıya müdahale etmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Bunun içinde ben kendi içimde kendimi sonuna kadar eleştirmeliyim. Sonuna kadar mücadele etmeliyim ama Batı’nın asılsız sözleriyle davranmamalıyım, bilinçlenmeli, sahip çıkmalı ecdadımızdan kalan hazineye, emanete hıyaneti önlemeliyiz.

Ömer Erbil Kimdir?

İstanbul Üniversitesi tarih bölümü mezunu Ömer Erbil’in eski medeniyetlere ve çağlara ilgisi birkaç yıl sonra gazeteciliğine de yansıdı. Öncelikle her gazeteci gibi polis, adliye, sokak haberleri, savaş muhabirliği yaptıktan sonra Foça kazı başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit’in yönlendirmesiyle kültürel emanetlerimizi koruma konusunda haberler yapmaya başladı. Önce dönemin siyasetçilerinin birçok sit alanını yağmaladığı haberlerini ortaya çıkardı. Yaklaşık 25 yıldır sit alanları, müzeler, kötü restorasyonlar ve yanlış imar politikaları üzerine yazılar yazmakta, belgeseller, programlar yapmakta. İlk yıllarda yine mi taş haberi diyenler Ömer Erbil’in bu konunun sesi olduğunu gördü. Hırsızlık haberleri sayesinde Topkapı Sarayı bugün güvenlikli bir müze haline geldi. Ayasofya’da sahte bilet düzeneği ile para kaçırıldığını ortaya çıkardı. Bu haberden sonra Ayasofya’nın yıllık müzeye gelen ziyaretçi sayısı 270bin kişi görünürken, gerçekte bu sayının 1milyon 200 bin kişi olduğu ortaya çıktı.

Bu yazılarla, haberlerle sadece sergilenen eserler değil, depodaki eserler de üst üste yığılmak yerine nem ve ışık ayar cihazlarının konduğu depolar haline geldi. Erbil, ayrıca kanatlı denizatı broşu haberi üzerine 32 ülkeye röportaj verdi. Bu haberle envanterlerde resim yokken tüm müzelerdeki eserlerin resimleri dosyalara eklendi. Antik kentlere bekçiler kondu. Türk müzeciliğine ciddi katkıları olan Ömer Erbil şu anda Demirören Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısıdır.

Bu önemli bilgileri bizlere aktaran kıymetli Ömer Erbil’e teşekkür ederiz.

Yazarlar: Rüzgar ve Tuğçe Yücebilgiç

**Bu değerli konuyu araştırmam için tüm ilgisi ve sorularıyla beni yönlendiren; köşe yazımızın bu bölümünü birlikte hazırladığımız yeğenim Rüzgar Yücebilgiç’e de teşekkür ederim.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Fenerbahçe 15 13 1 1 40 11 40 +29
2 Galatasaray 15 13 1 1 31 9 40 +22
3 Kayserispor 15 8 2 5 21 14 29 +7
4 Trabzonspor 15 8 5 2 27 19 26 +8
5 Beşiktaş 15 8 5 2 22 19 26 +3
6 Adana Demirspor 16 6 4 6 29 21 24 +8
7 Antalyaspor 15 6 4 5 22 17 23 +5
8 Çaykur Rizespor 15 6 5 4 15 20 22 -5
9 Kasımpaşa 15 6 6 3 27 31 21 -4
10 Hatayspor 15 4 5 6 24 22 18 +2
11 MKE Ankaragücü 15 4 5 6 21 21 18 0
12 Başakşehir FK 16 5 8 3 18 21 18 -3
13 Sivasspor 16 4 6 6 19 27 18 -8
14 Fatih Karagümrük 15 4 6 5 18 14 17 +4
15 Gaziantep FK 16 5 10 1 17 27 16 -10
16 Konyaspor 15 3 7 5 15 21 14 -6
17 Samsunspor 15 4 9 2 17 25 14 -8
18 Alanyaspor 15 3 7 5 12 23 14 -11
19 Pendikspor 15 3 8 4 16 33 13 -17
20 İstanbulspor 15 2 11 2 11 27 8 -16
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 15 13 2 0 42 10 39 +32
2 Kocaelispor 16 10 3 3 28 17 33 +11
3 Göztepe 15 9 4 2 21 8 29 +13
4 Sakaryaspor 16 8 3 5 25 17 29 +8
5 Gençlerbirliği 16 7 3 6 19 17 27 +2
6 Bandırmaspor 15 7 3 5 18 11 26 +7
7 Bodrumspor 16 7 4 5 20 13 26 +7
8 Çorum FK 15 7 6 2 27 17 23 +10
9 Keçiörengücü 15 5 6 4 13 17 19 -4
10 Boluspor 15 5 6 4 12 17 19 -5
11 Manisa FK 15 4 5 6 19 16 18 +3
12 Erzurumspor FK 15 4 5 6 16 16 18 0
13 Ümraniyespor 15 5 7 3 16 19 18 -3
14 Adanaspor 15 5 9 1 13 22 16 -9
15 Şanlıurfaspor 15 3 7 5 9 21 14 -12
16 Tuzlaspor 16 3 9 4 14 29 13 -15
17 Giresunspor 16 2 11 3 10 27 9 -17
18 Altay 15 1 12 2 7 35 2 -28
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 16 12 3 1 32 11 37 +21
2 1461 Trabzon FK 16 10 2 4 29 10 34 +19
3 Van Spor FK 17 9 4 4 23 21 31 +2
4 Bucaspor 1928 15 8 1 6 22 9 30 +13
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 17 8 3 6 24 14 30 +10
6 Ankaraspor 16 7 2 7 20 12 28 +8
7 Ankara Demirspor 17 8 7 2 23 22 26 +1
8 Nazilli Belediyespor 17 8 7 2 23 27 26 -4
9 Diyarbekir Spor 16 6 5 5 14 14 23 0
10 Hes İlaç Afyonspor 16 6 5 5 12 12 23 0
11 Karacabey Belediye Spor 17 5 7 5 14 14 20 0
12 Beyoğlu Yeniçarşıspor 17 5 10 2 15 21 17 -6
13 Kırklarelispor 17 4 8 5 12 24 17 -12
14 Altınordu 17 3 7 7 19 18 16 +1
15 Kırşehir Futbol SK 16 4 9 3 14 26 15 -12
16 Serik Belediyespor 16 3 8 5 6 13 14 -7
17 Bursaspor 16 3 8 5 13 27 14 -14
18 Adıyaman FK 16 3 10 3 13 25 12 -12
19 Zonguldak Kömürspor 15 2 8 5 13 21 8 -8
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 14 11 1 2 29 7 35 +22
2 Aliağa Futbol A.Ş. 13 10 0 3 25 6 33 +19
3 İnegöl Kafkas GK 13 7 4 2 15 13 23 +2
4 Edirnespor 13 6 4 3 21 12 21 +9
5 52 Orduspor FK 13 5 3 5 14 11 20 +3
6 Ayvalıkgücü Belediyespor 13 5 3 5 11 8 20 +3
7 Kırıkkalegücü FK 13 5 5 3 10 11 18 -1
8 Mardin 1969 Spor 13 5 6 2 15 13 17 +2
9 K.Çekmece Sinopspor 14 4 5 5 15 15 17 0
10 Talasgücü Belediyespor 14 5 8 1 17 22 16 -5
11 Artvin Hopaspor 13 3 5 5 13 12 14 +1
12 Gümüşhanespor 14 2 5 7 9 21 13 -12
13 Karabük İdmanyurdu Spor 13 3 7 3 9 22 12 -13
14 Malatya Arguvanspor 14 2 9 3 8 17 9 -9
15 Tarsus İdman Yurdu 13 1 9 3 8 29 6 -21
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 20/12/2023 Kayserispor vs Fenerbahçe
 20/12/2023 Antalyaspor vs Kasımpaşa
 20/12/2023 Galatasaray vs Fatih Karagümrük
 21/12/2023 Çaykur Rizespor vs Pendikspor
 21/12/2023 Samsunspor vs Konyaspor
 21/12/2023 Beşiktaş vs Alanyaspor
 21/12/2023 MKE Ankaragücü vs Hatayspor
 23/12/2023 Sivasspor vs İstanbulspor
 23/12/2023 Fatih Karagümrük vs Gaziantep FK
 23/12/2023 Trabzonspor vs Başakşehir FK
 24/12/2023 Konyaspor - Kayserispor Kayserispor ligdeki son 7 maçında hiç kaybetmedi  Kayserispor yenilmez
 24/12/2023 Adana Demirspor - Antalyaspor Antalyaspor ligdeki son 6 maçında hiç kaybetmedi  Antalyaspor yenilmez
 24/12/2023 Adana Demirspor - Antalyaspor Adana Demirspor ligdeki son 6 maçında hiç kazanamadı  Antalyaspor yenilmez
 25/12/2023 Kasımpaşa - Çaykur Rizespor Çaykur Rizespor ligde deplasmandaki son 5 maçında hiç kazanamadı  Kasımpaşa yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 20/12/2023 Erzurumspor FK vs Ümraniyespor
 20/12/2023 Keçiörengücü vs Bandırmaspor
 20/12/2023 Adanaspor vs Altay
 20/12/2023 Göztepe vs Eyüpspor
 21/12/2023 Boluspor vs Manisa FK
 21/12/2023 Şanlıurfaspor vs Çorum FK
 23/12/2023 Gençlerbirliği vs Tuzlaspor
 23/12/2023 Sakaryaspor vs Kocaelispor
 24/12/2023 Bandırmaspor vs Adanaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 20/12/2023 Adıyaman FK vs Esenler Erokspor
 20/12/2023 Bucaspor 1928 vs Hes İlaç Afyonspor
 20/12/2023 Bursaspor vs Diyarbekir Spor
 20/12/2023 Kırşehir Futbol SK vs Zonguldak Kömürspor
 20/12/2023 Nazilli Belediyespor vs Ankaraspor
 20/12/2023 Serik Belediyespor vs 1461 Trabzon FK
 23/12/2023 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Ankara Demirspor
 24/12/2023 Ankaraspor vs Altınordu
 24/12/2023 Diyarbekir Spor vs Bucaspor 1928
 24/12/2023 Ankaraspor - Altınordu Ankaraspor ligde evindeki son 8 maçında hiç kaybetmedi  Ankaraspor yenilmez
 24/12/2023 Zonguldak Kömürspor - Kırklarelispor Kırklarelispor ligde deplasmandaki son 8 maçında hiç kazanamadı  Zonguldak Kömürspor yenilmez
 24/12/2023 Diyarbekir Spor - Bucaspor 1928 Bucaspor 1928 ligdeki son 14 maçında hiç kaybetmedi  Bucaspor 1928 yenilmez
 24/12/2023 Hes İlaç Afyonspor - Adıyaman FK Hes İlaç Afyonspor ligdeki son 7 maçında hiç kaybetmedi  Hes İlaç Afyonspor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 20/12/2023 Edirnespor vs Ayvalıkgücü Belediyespor
 20/12/2023 İnegöl Kafkas GK vs Mardin 1969 Spor
 20/12/2023 Karabük İdmanyurdu Spor vs Tarsus İdman Yurdu
 20/12/2023 Kırıkkalegücü FK vs Aliağa Futbol A.Ş.
 20/12/2023 52 Orduspor FK vs Artvin Hopaspor
 20/01/2024 İnegöl Kafkas GK vs Ayvalıkgücü Belediyespor
 21/01/2024 Edirnespor vs Gümüşhanespor
HABER ARŞİVİ
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI